Tips voor starters: gedegen boekhouding opzetten

Iedere ondernemer, ZZP, MKB zal moeten geloven aan de administratie. Dit is wettelijk verplicht. Maar ook al zou dit niet het geval zijn dan nog zou het een broodnodige zaak zijn om een gedegen boekhouding bij te houden. En wel hierom, zonder goede boekhouding ben je als een stuurman zonder kaart en kompas en alle moderne hulpmiddelen die scheepvaart lui tegenwoordig kunnen gebruiken. Je dobbert maar wat rond op de grote oceaan. Om uiteindelijk op de klippen te eindigen! Nee we willen geen doembeelden bij je inprenten aan het begin van je ondernemersdroom. Maar het is wel zaak om bewust te zijn van de gevaren van een slordige boekhouding.

Beste opties voor starters

Een goede boekhouding opzetten doe je tegenwoordig geheel digitaal. In een notendop de voordelen van digitaal: minder papier dus beter voor milieu, altijd terug te vinden snel, neemt geen ruimte in beslag, op je laptop na dan.

Tip: https://zelfboekhouden.org/kennisbank-boekhouden/boekhoudprogramma/populair-boekhoudprogramma-kopen/

Veel starters in Nederland kiezen aanvankelijk voor Microsoft Excel om de boekhouding te verzorgen. Hoewel Excel uitermate toegankelijk is en al op de meeste PCs geïnstalleerd staat, kleven er ook wat nadelen aan. Primair dat het enorm foutgevoelig is. Kijk uit met typefouten, helemaal met ingewikkelde formules. Je boekhouding kan zo als een kaartenhuis in elkaar donderen. Daarbij dan Excel is niet vanaf de grond ontwikkelt voor Nederlandse belastingaangiftes, het is gewoon een algemeen spreadsheet programma, niets meer, niets minder.

Meer informatie: https://zelfboekhouden.org/boekhoudprogramma-zzp-vergelijken/

Tegenwoordig zijn er boekhoudpakketten die volledig draaien online, dus geen desktop software o.i.d. maar programma’s die je altijd en overal via het web kunt bereiken. Dit lijkt de toekomst te zijn van boekhoudkundige software. Want denk aan de voordelen, altijd en overal toegankelijk en daarbij dan automatische koppelingen met andere programma’s altijd een back-up hebben zonder omkijken en ten slotte automatische fout correcties. Belastingaangifte doen met 1 drup op de knop, zo makkelijk kan het zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *