Hoe kom ik van een negatieve BKR registratie af?

Een BKR-registratie hoeft niet per definitie slecht te zijn. Alle kredietverstrekkers zijn bij wet verplicht om alle kredieten die zij verstrekken aan consumenten, hoger dan €250, aan te melden bij het Bureau Krediet Registratie. Het is dus niet mogelijk om een lening zonder bkr registratie af te sluiten als deze boven de €250. Als jij dus een krediet afneemt bij een verstrekker en deze is hoger dan €250 euro, staat er een registratie op jou naam. Let op: deze is dan nog niet negatief. De registratie begint altijd neutraal. Er wordt bijgehouden wanneer jij je krediet terug betaalt, en als het blijkt dat je op regelmatige basis later betaalt dan het afgesproken termijn wordt er een bepaalde code op jouw BKR-overzicht vermeld. Er zijn een aantal verschillende codes en ze hebben allemaal een andere betekenis. Welke code jij krijgt, hangt af van jouw situatie. Hoe groter bijvoorbeeld je betaalachterstand is, hoe negatiever de code zal zijn die je krijgt.

Om jou een idee te geven van welke codes er zijn en wat ze betekenen staan ze hieronder voor je op een rijtje:

  • Code A: als er sprake is van een overschrijding van een betalingstermijn wordt deze achterstand geregistreerd met een A-codering. Hoe veel tijd er overheen gaat voor deze melding wordt gemaakt is afhankelijk van de kredietsoort. Meestal is dit twee tot drie maanden. Dit is dan ook geen positieve codering.
  • Code H: als het je lukt om op je achterstand in te lopen wordt dit ook genoteerd. Dit herstel wordt gemeld bij het BKR met de H-codering. Als er naast het herstel ook sprake is van een afbetaling van 100% van het krediet wordt er een einddatum bij de H-codering genoteerd. Hierdoor kunnen andere kredietverstrekkers zien dat je de lening waarbij de code H was vermeld al hebt afbetaald en dus niet meer relevant is. Deze code is positief.
  • Code 1: mocht het je lukken om tot een betalingsregeling te komen met je kredietverstrekker nadat je de achterstand opgelopen hebt? Dan wordt er een 1-codering op aan je registratie toegevoegd. Dit laat zien dat je actief bezig bent geweest om er voor te zorgen je achterstand weg te werken. Ook deze code heeft dus, naast dat je een achterstand hebt opgelopen, toch nog een positief effect.
  • Code 2: als deze code op je overzicht te zien is wil dat zeggen dat een kredietverstrekker een einde wilde maken aan de verstrekking en het gehele openstaande bedrag, dus niet alleen de achterstand, heeft opgeëist. Dus een negatieve registratie.
  • Code 3: deze code kan twee betekenissen hebben. De eerste is een afboeking, dus het intern afboeken van een bedrag, of een kwijtschelding, dat betekent dat er besloten is een bepaald bedrag kwijt te schelden.
  • Code 4: als jij als afnemer van een krediet niet te bereiken bent geweest door de verstrekker wordt er een code 4 gemeld. Een negatieve registratie.
  • Code 5: deze code wordt geplaatst wanneer er een preventieve betalingsregeling is gedaan voor een kleine achterstand. De achterstand is in dit geval nog te klein voor een code A.

BKR registratie verwijderen

Je kunt gemakkelijk contact opnemen met een organisatie die gespecialiseerd is in het verwijderen van een bkr registratie coderingen in bepaalde gevallen voor je kan laten verwijderen, om te kijken wat de mogelijkheden zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *